Başlamak mı? Bitirmek mi?

Başlamak bitirmenin yarısıdır. Peki, sadece başlayıp yarısı ile yetinmek olur mu? Kimse tamamlanmamış bir ürüne para vermez. Restoranda yarısı pişmiş bir tabağı geri gönderirsiniz, ya da bir kolu örülmemiş kazağı almazsınız. O yüzden başlamak ne kadar önemliyse bitirmek de bir o kadar önemlidir, çünkü değer ortaya koyduğunuz an işin bittiği andır. 

Peki, bu durum başladığınız her şeyi bitirmeniz gerektiği anlamına mı geliyor? Elbette hayır. Bir işe başladınız ve ilerde onun katacağı değerin sarf ettiğiniz çabadan az olacağına kanaat getirdiniz. O anda sonlandırabilirsiniz. Bunu yapmak zordur, başladığımız bir işin verimsiz olacağını kabul etmek farklı bir olgunluk seviyesi gerektirir ama bu durumda da hiçbir şey kazanmamış sayılmazsınız. Hatalarınızdan ya da yanlış seçimlerinizden veya o zamana kadar çalışmalarınızdan bir şeyler öğrenmiş olmanız gerekir.

Başladığınız bir işin değer katmayacağını ya da sizin tutkuyla bağlı olmadığınızı çok geç anlarsanız. Örneğin üniversite son sınıftasınız ve bitirmek için birkaç dersiniz kaldı, fark ettiniz ki o mesleği yapmayacaksınız, yeni hayaller ve yeni tutkular ile dolusunuz yine de bırakır mısınız? Kesinlikle bırakmamalısınız, geç fark etmiş olmanız isteklerinizin değişmiş olması verdiğiniz onca emeğin değerini değiştirmeyecektir.

Elbette ki bir işi başlamadan bitiremezsiniz. Başlayın, çünkü başlamadan bitiremezsiniz. İşiniz konusunda objektif olun, tıkandığınız noktalarda değerin harcayacağınız çabaya değmeyeceğini görürseniz bırakmaktan çekinmeyin. Bu sizi başarısız yapmayacak aksine birçok şey öğrenmiş olarak noktalayacaksınız.

Başlayın, unutmayın ki rüyalarınızı gerçekleştirmek için uyanmanız gerek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir