Bilginin Döngüsü ve Öğrenmenin Doğası

Birinci Adım, Bilmediğini Bilmemek (Unconscious İncompetence)

Bu aşama bilgi ya da becerinin yetersizliğinizin derecesini dahi henüz bilmediğiniz aşamadır. Diğer bir deyişle, neyi bilmediğini bilmiyorsundur. Bu aşama genellikle en zor olanıdır. Çünkü iyileştirilmesi gereken alanların veya öğrenmeniz gereken konuların olduğu gerçeğinin farkında değilsinizdir. Bu aşamadaki kişiler sorunları ortaya çıkmadıkça onları tanıyamazlar ve genellikle yardım istemezler.

Kişi bir şeyi anlamaz veya nasıl yapılacağını bilmez ve illa ki açığı kabul etmez. Becerinin yararlılığını reddedebilirler. Birey, bir sonraki aşamaya geçmeden önce kendi beceriksizliğini ve yeni becerinin değerini kabul etmelidir. Bir bireyin bu aşamada geçirdiği sürenin uzunluğu, uyaranın öğrenme gücüne bağlıdır.

Orada bir bilgi var ama onun ne olduğunu dahi bilmiyoruz, neden çünkü hiç ihtiyacımız olmamış kullanmamışız belki de karşımıza çıktığında bile varlığını reddetmişiz ihtiyacımız olmayacağını düşünerek.

Bu, çıkılması en zor aşama olabileceğinden, bu aşamayı geçmek bilinçli bir çaba gerektirir. Bu aşamanın ötesine geçmek için en iyi çözüm farkındalık pratiği yapmaktır. çünkü bilinçli yetersizliğe ulaştığınızda, beceriyi öğrenmek için ihtiyaç duyduğunuz eğitimi alabilirsiniz.

Güçlü yönlerinizi, zayıf yönlerinizi, fırsatlarınızı ve tehditlerinizi değerlendiren kişisel bir SWOT analizi yardımcı olabilir. SWOT analizi, hangi güçlü yönlerinizi öğrenmeniz ve geliştirmeniz gerektiğini anlamak için güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemenize yardımcı olur.

Becerilerinizin ya da öğrenmeniz gereken bilgilerin kişisel veya iş hedeflerinizle uyumlu olduğundan emin olun

İkinci Adım, Bilmediğini Bilmek (Conscious İncompetence)

Bilmedikleriniz hakkında bir farkındalık geliştirmeye başladığınız yer burasıdır. Bu aşama rahatsız edici olabilir çünkü eksikliklerinizi kabul etmeniz gerekir. Bununla birlikte, eksikliklerinizin farkına varmak sizi ileriye gitmeye ve beceriyi öğrenmeye motive eder, böylece bu aşamadan mümkün olduğunca çabuk geçebilirsiniz.

Birey bir şeyi nasıl yapacağını anlamasa veya bilmese de, eksikliğin yanı sıra açığı ele almada yeni bir becerinin değerini de kabul eder. Hata yapmak, bu aşamada öğrenme sürecinin ayrılmaz bir parçası olabilir.

Bu aşamada, bilmediklerinizin farkına varırsınız, bu nedenle çözüm, mümkün olan en hızlı şekilde bilinçli yeterlilik aşamasına geçmek için bilgi edinmektir. Size beceriyi veya bilgiyi öğretebilecek, yollar ararsınız.

Üçüncü Adım, Bildiğini Bilmek (Conscious Competence)

Bu aşamada, bir görevi bir dereceye kadar kalite ve bağımsızlıkla yerine getirecek kadar öğrendiniz ve uyguladınız. Görev, sizi daha yetenekli birine göre daha yavaşlatan odaklanma ve dikkat çekiyor. Dikkat dağıtıcı unsurlardan ve muhtemelen son tarih baskısından kaynaklanan bir performans riski de vardır. Başka bir deyişle, odak noktanızı kaybederseniz, görevi yerine getirme yeteneğiniz zarar görebilir.

Birey bir şeyi nasıl yapacağını anlar veya bilir. Bununla birlikte, beceri veya bilgiyi göstermek konsantrasyon gerektirir. Adımlara bölünebilir ve yeni becerinin uygulanmasında büyük bir bilinçli katılım söz konusudur.

Çünkü bu aşamada, bir görev veya beceride yetkinsinizdir, bu aşamadan öteye geçmenin anahtarı, ideal olarak beceride ustalaşmış ve rehberlik sağlayabilecek biriyle kasıtlı olarak pratik yapmaktır.

Dördüncü Adım, Farkında Olmadan Bilmek (Unconscious Competence)

Bu son aşamada, bir görevi yerine getirmek için ihtiyaç duyduğunuz bilgiyi içselleştirdiniz ve pratik becerilerinizi mükemmelleştirdiniz. Ayrıca artık konsantrasyona veya aktif düşünceye ihtiyacınız yok. Gerekli görevleri kolaylıkla ve hızla tamamlayabilirsiniz. Ayrıca, öğrenme modelinin daha önceki bir aşamasında bulunan ekip üyelerine de mentorluk yapabilirsiniz.

Sonuç olarak, beceri başka bir görevi yerine getirirken gerçekleştirilebilir. Birey, nasıl ve ne zaman öğrenildiğine bağlı olarak bunu başkalarına öğretebilir.

Bu aşamada, beceride ustalaştınız ve tekniğinizde bilinçsiz hale geldiniz. Bu aşamada, hedefte kalmak için, beceriyi kasıtlı olarak uygulamaya devam etmelisiniz. Öğrenme pratiği asla sona ermeyeceğinden, becerinizi sürekli olarak geliştirmek önemlidir.