Kültür, organizasyonda işlerin yapılma şekli veya olgulara gösterilen tepkilerdir. Gruplar, değerler, inanışlar ve varsayımlar. Her organizmanın kendine özgü davranış biçimleri vardır. Her insan gibi her kurum da birbirinden farklıdır. Çalışma şekilleri, eğitim usulleri hatta insanların birbirine davranışları bile değişebilir.
Peki, kültür neden önemlidir. Bir kurumda yaygın kültürler kararları etkiler, ister istemez sizi ve takımınızı yönlendirir. Önceliklerinizi belirler. Çevresel hassasiyeti yüksek bir kurumda yeni bir projenin gerçekleşmesi için öncelik olarak bu konu dikkatleri çekecektir. Davranışları etkiler, kurum içi ya da kurum dışı tüm davranışlarınıza sirayet edecektir.
Her yönetici, ister küçük bir grup olsun ister büyük bir organizasyon olsun kendi dokunuşlarının farkını görmek ister ve her iyi yönetici, kurumunda şu kültürlerin bulunmasını arzu eder.
- Sürekli gelişim kültürü; bunun bir düşünce biçiminden çok refleks olmasını isterler hep ileriye bakan bir takım. Her şeyde problem arayarak ve onu çözmeye çalışarak uğraşan bir takım kültürü ne güzel bir hayaldir.
- Önemseme kültürü; Kendilerini, takımını, işini, organizasyonu önemsemek ve kendi işi gibi sahiplenilmesi
- Güven kültürü; önemseme kültürünü başardığınızda bir sonraki adım güvenme kültürü olacaktır. Bir işi birisine bıraktığınızda, bu işi hakkıyla yapar diyebileceksiniz.
- Müşteri odaklılık; para kazandığınız yegâne unsur müşteridir ve yerleştirmek durumunda olduğunuz kültür, müşterilerin isteklerini önemseyip ona göre reaksiyon göstermek olmalıdır.
- İnovasyon kültürü; Sürekli gelişime benzer ama daha çok ürün ile ilgilidir.
Bütün bunlar kulağa çok hoş ve kolay geliyor. Ama inanın iş geliştirmekten proje takip etmekten daha zoru organizasyon olarak bir kültür değişimine girişmektir. Uzun soluklu ve çetrefilli bir yoldur.