Proje Yönetimi Nedir?
Proje yönetimi; projenin her yönden planlanması, yetkilendirme işlemleri, izlenmesi ve kontrol edilmesidir ve istenilen proje hedeflerine ulaşabilmek için zaman, kalite, kapsam, faydalar ve riskler konusunda motivasyonu sağlamaktır.
Örneğin, yeni bir ev inşa etmek için çizimler, temeller, zeminler, duvarlar, pencereler, çatı, sıhhi tesisat, kablolama ve bağlantılı hizmetler tamamlanması gerekir. Bunların hiçbiri proje yönetiminin içinde değil, birer iş. Öyleyse neden proje yönetimine ihtiyacımız var?
Proje yönetiminin amacı, projenin ürünlerini oluşturmak için gereken uzmanlık işi üzerinde kontrol sağlamak veya ev örneğine devam edersek çatı utasının duvarlar oluşturulmadan gelmediğinden emin olmaktır.
Ek olarak projelerde başlattığımız değişiklikler ve gelişmeler rutin iş süreçlerimizden daha fazla risk içerir. Bu da proje yönetiminde güvenli, tutarlı ve kanıtlanmış bir yaklaşım uygulamanın değerli bir iş yatırımı olduğu sonucuna varır.
Proje Yöneticisi Ne Yapar?
Herhangi bir şey üzerinde kontrol sağlanabilmesi için sağlam bir planın olması gerekir. Örneğin bir ev projesinde evi yapmak için gerekli faaliyetlerin sırasını kaç işçi çalışacağını ne kadar boya harcanacağını belirlemekle sorumlu olan kişi proje yöneticisidir.
Tüm işleri kendiniz yapabilirsiniz belki, ama proje yöneticisi olmak demek bazı işlerde başka kişileri yetkilendirmek demektir. Yetkilendirme her organizasyonda önemlidir. Ancak çapraz işlevler, riskler ve multi disipliner yapıda olduğu için projelerde daha da önemlidir.
Yetkilendirmede ana amaç “plana göre ilerleyebilmektir” fakat bu her zaman böyle olmaz. Devam eden projenin plana ne kadar uygun olduğunu izlemek ve kontrol etmek proje yöneticisinin sorumluluğundadır.
Proje, planlanana uygun gitmez ise proje yönetimi bu konuda bir şeyler yapmak zorundadır. İşler iyi gidiyorsa bile proje yöneticisi sürekli izleme ve kontrol ile daha erken bitirme ya da daha az bütçe kullanma fırsatlarını kollamalıdır.