SUNUMLARDA BEDEN DİLİ KULLANIMI

Beden dili, hem ifade ettikleri hem de barındırdığı ipuçları nedeniyle çok geniş bir alan ve konu içerir. Beden dili okumaları yerine, zamana ve duruma göre yapılabilmektedir. Bizim burada inceleyeceğimiz başlık ise ektili bir sunum yapabilmek için etkili bir beden dilini nasıl kullanabiliriz. Bir iletişimin etkili olabilmesi için kullandığımız unsurların dinleyicilere ulaşmasının oranları şöyledir. Beden Dili %55, Ses Tonu %38 kullanılan sözcükler ise %7 (Albert mehrabian) bu araştırma da bize göstermektedir ki, sözsüz aktarımda insanlık tarihinin en eski iletişim aracı olan beden dili oldukça etkilidir. İnsan doğduğu andan itibaren beden dilini kullanmaya başlar, konuşamadan ses dahi çıkaramadan yeni doğan bir bebek ağlayarak acıktığını ya da rahatsız olduğunu belli edebilir. O yüzden bizler de beden dili üzerinde biraz duracağız.

Etkili bir sunumda beden dilini ölçülü kullanmak gerekir.

  • Abartılı el ve kol hareketleri
  • Konuşma boşluklarında yersiz jest ve mimikler
  • Çok hızlı hareket etmek ya da hareketsiz olmak
  • Çok yüksek sesle konuşmak ya da çok kısık sesle konuşmak etkinliğinizi azaltacaktır.

Etkileyici bir görünüş sağlamak için, dinleyicileri doğrudan karşısına almak ve dik bir duruşa sahip olmak gerekir. Bunu yaparken dikkatli olmak gerekir, omuzların geriye atıldığı meydan okuyucu bir duruşa dönüşmemesi gerekir. Sunuma başlarken ve konuşma esnasında ara sıra gülümseme ve uygun yerlerde vurgu, tonlama kullanmak da dikkatleri üzerinize çekecektir. Son olarak rahat ve güvenli bir tavır sergilemek iletişime açık olduğunuzu ve iddialı görünmenizi sağlayacaktır.

Sunumda karşılıklı konuşma var ise konuşan kişiye dönmeniz en azınızdan başınızla takip etmeniz dinlediğini hissettirecek ve size pozitif yansıyacaktır.

Konuşma esnasında el ve kol hareketleri önemlidir. Kendinizi rahat hissettiğinizde el ve kol hareketlerinden yardım almalısınız, anlatım esnasında fazla abartıya kaçmadan ellerinizi kullanın. Sunum esnasında elleri kavuşturmak veya iki yana sallamak kaçınmamız gereken hareketlerdendir.

Sunum yapan kişi kendi beden dilini etkili kullandığı kadar dinleyicilerin beden dillerini de okumaya gayret göstermelidir. Gözleri kapalı uykulu bir şekilde sözde dinleyicilerin olması, ya da ilgi alanları değişmişse arkadaşları ile konuşuyor, cep telefonu ile ilgileniyorsa sunumun sıkıcı ya da önemsiz olduğunu düşünüyorlardır.