Zamanı Etkili Kullanmak İçin 10 İpucu

Dünyadaki en kısıtlı kaynak, herkes için aynı ve eşit tek kaynak. ama maalesef kullanım açısından en verimsiz kaynak. geri dönüştürülemeyen, tasarruf edilmesi en zor kaynak ZAMAN

bu yazımda zaman yönetim ile ilgili ipuçları vermeye çalışacağım. bu konunun başlı başına bir eğitimi olacak ve bu eğitim içeriklerini zaman zaman paylaşacağım. oldukça detaylı ve uğraş gerektiren bu başlık için sizlere kolayca uygulayabileceğiniz 10 ipucu hazırladım.

1- Zamanınızı Nelere Harcadığınızı Farkedin

Bazen işler ya da günün içinde öyle kayboluruz ki zamanın nasıl akıp gittiğini anlamayız. Günün sonunda bir bakmışız ki gerçekte yapmamız gereken şeylerin beklide çeyreğini bile yapmamışız. Bu yüzden gününüzün nasıl geçtiğini bilmek, zamanınızın nereye harcandığını anlamak size yardımcı olacaktır. En az iki hafta boyunca her gününüzün nasıl geçtiğini kaydedin. Ne kadarını yolda ne kadarını yemek yerken, uyurken ya da gerekli şeyleri yaparken harcıyorsunuz. İki haftanın sonunda göreceksiniz ki rutin bir günde gerçekten yapılması gereken şeylere harcadığınız zaman çok çok az…

2- Başlamak Önemlidir

Bir görevi başlamadan bitirmeniz mümkün değildir. O yüzden bitirmekten çok başlamaya odaklanın. Eğer gerçekten planlı bir şekilde başlarsanız büyük bir ihtimal o iş bitecektir. Yeter ki başlamak için gerekli enerji ve motivasyonu toplayın.

3- Ekstra İşlere Zaman Ayırın

Gününüzü ne kadar hassasiyetle planlarsanız planlayın, kesinlikle ekstra bir iş ya da durum ortaya çıkacaktır. Bundan emin olun. O yüzden ger gün planlarınızı yaparken beklenmedik durumlar için bir pay ayırın ve işinize geri dönün.

4- Yazarak Düşünün

Bir şeyleri yazmak kafa karışıklığını ve stresi en aza indirir. Hedeflerinizi, yapılacaklar listenizi ve hatta üzerinde çalıştığınız sorunları yazın. Kâğıda bir şeyler yazmanın genellikle durumu netleştirdiğini göreceksiniz. Bununla birlikte her şeyi hatırlamaya çalışmak beyninize aşırı yükleme yapmaktır. Yazmak varken depolama alanınız olan beyninizi boşuna yormayın.

5- İşlerinizi Kategorize Edin

Günlük yapılacaklar listenizi hazırlarken, işleri kategorize edin. “A kategorisi” kritik ve yapılması elzem işler için olsun. “B kategorisi” yapılması gerekli ancak o kadar kritik olmayan işler, “C kategorisi” ise yapılırsa iyi olur yapılmazsa ertelenebilir işler için kullanılsın. Siz kendi iş durumunuza göre kategorileri ya da önceliklerini değiştirebilirsiniz. Ama her hâlükârda işlerinizi önem sırasına göre belirleyin.

6- Sorularınızı Biriktirin

Çalışırken patronumuza, iş arkadaşlarımıza ya da diğer insanlara soracağımız danışacağımız konular olabilir. Ve her bir sorunda o kişiyle konuşursak zaman kaybımız olabilir. Eğer gerçekten acil değilse soracağınız, danışacağınız konuları not alın, en az üç başlık olmadan o kişiyi aramayın ya da konuşmayın. Sorunları topluca halletmek zamandan kazanmak olacaktır.

7- Defter Kullanın

Defter kullanın. Her gün yeni tarih atarak başlayın ve gerekli gördüğünüz her şeyi not alın. Soracaklarınız, aklınıza gelen fikirler, ödemeler, toplantılar ve daha birçok şey. Bu hem sizin geriye dönük hafızanızı taze tutacak hem de yapışkan not kağıtları ya da kaybolabilecek şeylere karşı güvenli bir yöntem olacaktır.

8- İyi Bir Elektronik Ajandanız Olsun

Elektronik ajanda kullanıyorsanız ya gerçekten işe yarar bir uygulama bulun ve tüm özelliklerini öğrenin işinize yarayabilecek her şeyden haberiniz olun ya da ufak bir ücretle gelişmiş elektronik ajandalar zamanlayıcılar kullanabilirsiniz.

9- Elektronik Veya Klasik Ajandadan Birini Tercih Edin

Fakat ya elektronik ajanda ya da klasik ajanda kullanın ikisinden birisini tercih edin, çünkü hangisine neyi yazdığınızı hangi notları aldığınızı bilemezsiniz ve iki sistem arasında veri, bilgi aramak için daha fazla zaman harcarsınız.

10-Hızlı Okuyun

Hızlı okumayı öğrenin kursa gidin, ya da online kurslardan ya da kitaplardan bu yetiyi geliştirmeye çalışın.